A templom

A Szuz Maria templom, mely a falu kozepen allo dombon epult, a XV. szazad elejerol szarmazik, elso irasos emlitese 1415- ben tortent, ezt az idoszakot erositi meg a belter gotikus kialakitasa is. A negyzetes karzatot, melynek mennyezete keresztboltozatu, keleten es nyugaton egy-egy tort iv hatarolja, melyek a nyugati meg a keleti szárny fele nyulnak ki.

agarbiciu2

Ugy tartjak, hogy a terem mennyezetet egykor erezet fedte, ezt tamasztja ala a templom udvaran talalt bontott merevito elem is. Ma a mennyezetet egy egyszeru boltozat tartja, mely harom par pilleren tamaszkodik.

Az eroditmeny

A udvart egyetlen fal hatarolja, melynek magassaga valtozo (kb. 6 m), a enyhen lejto terephez adaptalva, az udvar belterulete, pedig megkozelitoleg ovalis. Az eszaknyugati szegletben talaljuk a kaputornyot, a bejarati gang folott, melyet harom keresztarkad tart. A keleti oldalon a falhoz hozzaepitettek egy keskeny es hosszu epuletet, mely  szalonnaraktarként mukodott.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Az én Falum, Templomom és az én Meséim - 15 EUR

Johann Schaas, a riomfalvi (ném. Reichesdorf, Reichersdorf, románul Richiş) szász templom gondnoka, felejthetetlen emlékeit szász tájszólásban osztja meg velünk, arról az Erdély-i helységről, melyet szeretett, és melyet a kedvező történelmi viszonyok közepette sem hagyott el. Dokumentumfilm, 52 perc. Feliratok: román, angol, német, francia, olasz, magyar.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.