A templom

A templom, mely a XIV-ik szazadi epitasu, a falu fole emelkedo domb oldalaba epult, es kozel ketszaz evvel utana esett at az eroditesen. A szaszalmadi templom egyetlen, kicsiny es torony nelkuli gotikus terembol all. Rovid szeles hajeja van, erezett menyezettel. A karzat mennyezete kereszt boltozatu. A XVI. szazad elejen a falakat megemeltek, a teglasor tetejere meg egy deszkahidat epitettek, melyet az egyebkent a templom tetozetet is tarto keresztgerendakra erositenek.

Ugyanakkor alakitottak ki a sekrestye felso szintjet, ahova egy letran lehetett feljutni. Ugy tartjak, hogy ezek az atalakitasok 1513-ban fejezodtek be, mivel ez az evszam talalhato a nyugati bejarat folott.

alma3

Az eroditmeny

A domb, melyre a templom epult, deli es nyugati oldala nagyon jol vedheto, a meredeksege miatt. A templomot korulvevo folyami obol meg szikladarabokbol epult fal, az alapjanál 1,5 meter vastag, felfele elkeskenyedik es a felso reszenel teglaval van kiegeszitve. A belso oldalon, fa allvanyzaton talaljuk a strazsautat, melyen teljesen korbejarhatjuk a belteret.

alma2

A falat 1966-ban restauraltak, egyes helyeken uj teglat hasznalva. A nyugati bastya teljesen negyzet alaprajzu, mig a masik harom egyszeru negyszog alaprajzu.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Az én Falum, Templomom és az én Meséim - 15 EUR

Johann Schaas, a riomfalvi (ném. Reichesdorf, Reichersdorf, románul Richiş) szász templom gondnoka, felejthetetlen emlékeit szász tájszólásban osztja meg velünk, arról az Erdély-i helységről, melyet szeretett, és melyet a kedvező történelmi viszonyok közepette sem hagyott el. Dokumentumfilm, 52 perc. Feliratok: román, angol, német, francia, olasz, magyar.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.