A helyseg egyebkent szabad kozseg volt a Fundus Regius regio teruleten es az Ujegyhaz szekhez tartozott, ezt bizonyitja az egyik helyi vezeto, Syffridus de Alzen,  1349-es a Het Szek Tanacs-an valo reszvetele. Ez elso irasos emlek 1291-bol szarmazik es megtudjuk belole, hogy a falu ket kiemelkedo gazdaja, Gerlach es Istvan, egy telket vasarolnak.

A templomUgy tunik, hogy a XIII-ik szazadban mar felepult egy torony nelkuli roman stilusu bazilika, de 1509-ben, mar a Het Szek Haza 6 aranyat koltott 6 hordo meszre, melyet a templomnal elvegzett munkalatokra szantak, ez azt jelenti, hogy valamikor idokozben a bazilikat atalakitottak, azza a teremtemplomma, amelyik ma is lathato. Feltetelezesek szerint annak idejen a most hosszukas karzat is rovidebb meg negyzetes alaku volt. Egy Krisztust abrazolo dombormu, mely a karzat deli falan talalhato, valoszinuleg a valamikori karzat kozponti eleme lehetett.

Az eroditmeny

Az eroditmeny ket udvarbol all, melyeket nem tudni, mikor alakitottak ki. A korkoros epitesmod a XV-ik szazadot sugallja. Az epitkezesek utan a keleti, harom szintes tornyot kaputoronnya alakitottak, boltives bejarattal. Kesobb ez a torony szalonnaraktarkent mukodott. Tovabbi tornyok voltak a nyugati, deli es eszaki oldalon, ez utobbi 1914-ben dolt ossze. Az eszak-keleti oldalon meg mindig lehet letni a loresek nyomait, melyekhez egy fa alvanyzatu strazsauton lehetett feljutni. A XX-ik szazad elejen meg lathatoak voltak a fal aljanal kialakitott kamrak, melyek a gabonaraktar szerepet is betoltottek. Ma mar nagyon romos allapotban vannak, mint egyebkent az egesz belso udvar.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Az én Falum, Templomom és az én Meséim - 15 EUR

Johann Schaas, a riomfalvi (ném. Reichesdorf, Reichersdorf, románul Richiş) szász templom gondnoka, felejthetetlen emlékeit szász tájszólásban osztja meg velünk, arról az Erdély-i helységről, melyet szeretett, és melyet a kedvező történelmi viszonyok közepette sem hagyott el. Dokumentumfilm, 52 perc. Feliratok: román, angol, német, francia, olasz, magyar.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.