Cisnadioara / Kisdisznod

Cisnadioara / Kisdisznod |

1223-ban II Andras kiraly megerositi azt az iratot, melyben a Gocelinus a cisztercitaknak adomanyozza a kerci bazilikat es a kisdisznodi birtokot. Ugy tunik, hogy annak idejen az itteni templom epitese eppen elkezdodott, a karzat meg a hajok alapja leven felepitve. Ez az adomanyozo irat az elso hivatalos emlitese a helysegnek. Az asatas egy sokkal regebbi lakott telepulesrol is tanuskodik, mely azon a dombon terult el, ahol most a Szent Mihaly templom all.
Cloasterf - Miklóstelke

Cloasterf - Miklóstelke |

A helység első írásos említése 1332-ből maradt fenn, mikor megtudjuk, hogy Klosdorf Szászkeresztúr és Mese mellett, a kerci apátság tulajdonába tartozik, hogy majd 1500-ban a Segesvár-i székhez tartozzon.
Codlea - Feketehalom

Codlea - Feketehalom |

Mi keresnivalója volt Feketehalom környékén a még pogány besenyőnek a XII. században? Vajon a teuton lovagseregekre leselkedett, melyek éppen várépítő céllal érkeztek? Ám nem fából készült várat emeltek, melyet II. András király engedélyezett, hanem kővárat, mint a földvári!
Copsa Mare / Nagykapus

Copsa Mare / Nagykapus |

Nagykapus, a régi "Fundus Regius" szabad községe, a hatalmas és messze földön ismert borászatáról volt ismert. A XIV. szazad elején az istentiszteletet egy régebbi héromhajos bazilikéban tartották, de egy 1283-as keltezésű dokumentum szerint itt már sokkal korábban is létezett egy bazilika.
Criţ - Szászkeresztúr

Criţ - Szászkeresztúr |

A helység első említése1322-ben történt, mint a kerci apátság tulajdona. Utólag 1500-as évek körül Szászkeresztúr, Mese és Miklóstelke a Segesvári széktől függő falvakká válnak.
Cristian (Brasov)- Keresztényfalva

Cristian (Brasov)- Keresztényfalva |

A települések javarészben kissebbekből nagyobbakká fejlődnek, falvakból városok, fővárosok lesznek. Keresztyénfalva esetében fordítva történt. Ha 1367-ben Villa Cristiani néven jelenik meg, 1377-ben Nova Civitas-ként, ma csak a község székhelye statútummal bír.
Cristian-Sibiu - Keresztyénsziget

Cristian-Sibiu - Keresztyénsziget |

Andreas Lapicida tapasztalt mester volt. Mesterségének köszönhetően, ebben a XV. században nagyon igényelt volt azokban a falvakban, ahol a régi, a Csibin partján meghonosodott, első ősök által épített román stíusú bazilikák, épp az új feldúlt idők szerint változtatták küllemüket.
Curciu / Kukullokoros

Curciu / Kukullokoros |

1366-ban a, kukullokorosi es az alsobajomi szaszok, sajat hazaban vertek agyon Thomas von Kend-et, egy helyi nemest, aki hiddijat szedett a folyon atkeloktol... A helyseg akkori neve Kritsch volt, es ugy tunik a szlav krc, szobol szarmazik, mely jelentese „szent hely”. Valamikor az idok folyaman, Kukullokoros dak telepules is lehetett, ma egy egyszeru falu, mely egy hektarnyi teruletet foglalt el. A helyi asatasok soran kiderult, hogy a kornyeket mar a Kokorszakban meg a Vaskorszakban is laktak. A dak korbol maradtak fent egyes keramiadarabok, tegladarabok es egyes kezzel megmunkalt romai edenyek maradvanyai. A helyet a IV-ik szazadig laktak, ezután nem maradt fent eletre utalo nyom 1322-ig, amikor eloszor emlitik meg egy hivatalos dokumentumban.
Danes - Dánas

Danes - Dánas |

A helység elso írásos említése 1348-ból származik. Más négy faluval együttesen a monostori apátság visszakövetelési jogának tárgyát képezik. A XIV.század végére Segesvár szék szabad falujává válik.
Darjiu / Szekelyderzs

Darjiu / Szekelyderzs |

„…Az Ur 1914. esztendejeben iratott ez a szoveg es a szep fiatalasszony eszeben tartotta”, voltak az utolso szavak amik felrovodtak a lovasok zaszlojara, melyek Pal Apostol megteresenel asszisztaltak. De hat nem ez az apostol volt aki kijelentette hogy „ha szerelem nincs, semmi sincs”? Most mar tudta, hiszen Pal beszelt, hogy az a fennvalo szereteterol van szo. Tudta, hogy nem lenne szabad templomba felirni, es foleg nem a diadaliv melle, de a szerelem elvette eszet es erezte hogy mindenkinek el kell mondania. Legyen felirva es legyen igaz, hiszen senki nem fogja ott fent elolvasni, csak o fog rola tudni, meg esetleg a valasztottja, miutan elszokik a csaladi hazbol. Szent Laszlo legendaja erot adott.
1|2|3| 4| 5|6|7|8|9
Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.