Darlos / Darlac

Darlos / Darlac |

Elso irasos emlitese 1317-ben tortent, amikor is „Possesio Darlaz”-kent jelenik meg, a helység mar a Krisztus elotti III. szazadtol lakott volt, ekkorrol szarmazik egy felfedezett sir, melyben az emberi csontok mellett harom egetett edenyt is talaltak.
Dealu Frumos / Lesses

Dealu Frumos / Lesses |

„Boldog a csodalatos var mely bekeidoben”…volt feljegyezve 1280-ban egy adasveteli szerzodesben, amikor tobb lessesi gazdag szasz megvett egy fel malmot Prepostfalvan. Masfel evszazaddal kesobb „a lessesi becsuletes emberek” 67 gazdasagot es egy malmot szamlaltak.
Drăuşeni - Homoróddaróc

Drăuşeni - Homoróddaróc |

A legenda szerint, amikor a szászok a Csibin folyóhoz értek, az első helyet a templom alapítására oda választották, ahol a két gróf kardját keresztezte, majd fogadalmat tett afelől, hogy az ők nemzedékük dolgozza és uralja ezt a földet végső időkig.
Dupuş / Táblás

Dupuş / Táblás |

Bejegyezve 1268-ban mint Tóbiásfalva és mint egy kiszolgáltatott község, oltalmazója Szent Thobias lesz, okiratban csak majd 1359-ben találjuk újra, ám más statútummal.
Feldioara / Foldvar

Feldioara / Foldvar |

A helyseget folyamatosan laktak a neolitikus kortol kezdodoen, a bronzkoron at a romai elfoglalas alatt is, korok amelyekbol fennmaradtak uvegdarabok, aranytargyak es 21 romai erme. Ot darab aranyrud jelenlete, melyeket 402-408 koze tesznek arra mutatnak hogy ez valamilyen ado volt egy hodito nep, valoszinu a hunok fele.
Hălchiu / Höltövény

Hălchiu / Höltövény |

A helység templomának első hivatalos okiratban való említése aligha 1335-ből való, ebből mára csak a nyugati portál homlokívvel és félkörösen ívelt lunettával, mely oszlópfőik csodálatos, fitomorf ábrázolásokkal gazdagított.
Harman / Szaszhermany

Harman / Szaszhermany |

A szaszhermanyiak varanak tortenete a teutonok rendjehez kotodik, akik mar a XIII. szazad elso feleben jelen voltak a Barcasagban, Foldvar, Prazsmar Rozsnyo es Szentpeter kornyeken.
Homorod / Homorod

Homorod / Homorod |

Valamikor reges regen, a XII-ik szazadban, II. Geza kiraly uralkodasa alatt flandriai „vendegek erkeztek” a kornyekre (hospites flandrenses), akik a szaszoktol egy kisse kulonbozo nyelvet beszeltek, de ugyancsak nemet eredetuek. Ok megtelepedtek egy a mostani Homorod kozeli dombon, es a helyseguket Petersdorf-nak neveztek el, a vedoszentjuk után. A XIII. szazad masodik feleben, a tatarinvazio utan, biztonsagi szempontokbol es mivel nagyon messze voltak a vizforrastol, ugy mondjak, hogy a falu lekoltozott a „dombrol” (ham) amelyrol igy „leszalltak” (roden), ahonnan szarmazhat a telepules neve is, mely eloszor 1400- ban emlitenek - Hamerodia. A magyar forrasok szerint a folyo mar regebben ezt a nevet viselte, es a flandriai telepesek ezt vehettek at, a nev alapja pedig, a magyar hamar szo.
Hosman / Holcmany

Hosman / Holcmany |

A regi dokumentumokban a helységet hol Holzmenia (1318), hol Holzmengen (1479), hol meg Holczmang (1494), nevn emlitik, mely a nemet holz (= fa) es mangi (=sokasag), szobol szarmazhat, mely szabad forditasban â??egy csomo faâ?, ami azert kellhetett az elso hazak felepitesehez.
Iacobeni / Jakabfalva

Iacobeni / Jakabfalva |

Ugy tunik ez a nemet neven Jakobsdorf (â??Jakob falvaâ?), az egyik legregebben lakott erdelyi telepules, bar az elso hivatalos emlitese csak 1309-ben tortent meg.
1|2|3|4| 5| 6|7|8|9
Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.