Ighisu Nou / Szaszivanfalva

Ighisu Nou / Szaszivanfalva |

A falu elso irasos emlitese egy 1305-os eredetu, a gyulafehervari apatsag leveltarabol szarmazo dokumentum, melyben Gregor megyebiro, Apa fia, es egy masik Gregor, Miklos fia, egymas kozott osztanak meg egyes foldeket meg falvakat. A falu akkori neve a magyar Isontelke, egy fel evszazaddal kesobb (1359) ebbol Villa Ysopis („Ysop(is) varosa”) lett. A nemet neve Eibensdorf („Eiben falva”) lehetseges, hogy ebbol a Ysop, vagy a magyar Ison-bol szarmazzon, de az etimologia nem teljesen tisztazott.
Laslea /Szászszentlászló

Laslea /Szászszentlászló |

A mai templom irányítottsága kelet-nyugat, nem esik a volt bazilikáéval egybe. Létezik egy felirat, mely az építés évét adhatja meg, 1456, ám legvalószínűbb, hogy ez egyes újítások éve lehet, mint ahogy ez más bazilikák esetében is történt a XV. században.
Măieruş / Szászmagyarós

Măieruş / Szászmagyarós |

A szászmagyarósi település nem jelenik meg az erdélyi okiratokban 1377 előtt. A falu valószínűleg a XIV. vagy a XV. században emelt templomjáról ismert az a teny, hogy egy 1537-beli pusztító tűzvész után teljesen átalakították.
Malancrav / Almakerek

Malancrav / Almakerek |

Az elso irasos emlekek a XIV. szazadbol szarmaznak es a tulajdonjogi vitakhoz kapcsolodnak. A vitak, melyek egeszen a XVIII. szazadig tartanak, amikor a becsi birosag dontese alapjan tobb, az Apafiak birtokaban levo tulajdon atkerult a Bethlen csalad birtokaba. A kozseg utolso urai a jobbagysag felszabaditasa elott a Haller grofok voltak.
Marpod - Márpod

Marpod - Márpod |

A helység első írásos említése 1349-ben történik. Itt még a XIII. századtól létezett egy román stílusú bazilika, melyből mára csak egyetlen oszlopfő maradt fenn a hajó déli oldalán, az első pillérbe ágyazva. A település Szent Mária templomának a bejegyzése1402-ből származik.
Meşendorf / Mese

Meşendorf / Mese  |

A falu elsőként 1289-ben említődik mint Mukendorffal és Sarustelekkel határos település. Egy 1332-ben megjelent okiratban találjuk Szászkeresztúr, Mese és Miklóstelke falvak mellett, mint a kerci apátság tulajdona. Ez a helyzet 1474-ig tart, amikor az apátságot felszámolják és az egész birtoka a nagyszebeni Szent Mária templom, a mai evangélikus templom és parókia tulajdonába kerül.
Medias / Medgyes

Medias / Medgyes |

Medgyes a masodik legnagyobb varos Szeben megyeben, Nagyszebent kovetoen, teruleti, lakossagi es gazdasagi szempontbol. A kozepkorban, mint mas erdelyi varos, Medgyes is eroditett telepules volt.
Mercheasa / Mirkvásár

Mercheasa / Mirkvásár |

A helység 1400-ban egy egyházi adójegyzékben jelenik meg először, mint Kőhalom székhez tartozó település, Stristfordia néven.
Merghindeal / Morgonda

Merghindeal / Morgonda |

A helyseg nemet neve Mergeln (romanul Merghindeal), de akkoriban meg Mergenthal vagy Marienthal neven emlegettek, ami “Maria volgyet” jelenti. 1910-ben a falu 1204 lelket szamlalt, 1995 december 31.-ere mar csak 41 lakosa volt. Ebben az idoszakban Morgondara a lessesi pap jart at istentiszteletet tartani.
Miercurea Sibiului - Szerdahely

Miercurea Sibiului - Szerdahely |

A XIII. század második felében felemelt román stílusú bazilika az évszázadok során mára csak az eredeti alakzatát, a főhajó oszlopjaiból négyet és a nyugati tornyot őrizte meg. Valószínű, hogy az mellékhajók magasítása a Szeben szék jóváhagyásával történt, amint az 1456-ban kiadott okirat is bizonyítja.
1|2|3|4|5| 6| 7|8|9
Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Fotóalbum - 15 EUR

Fedezd fel Erdélyt - Terra Ultrasilvana- az "erdö elö" területét, egy századokon át érintetlenül maradt kulturális vídéket! Kutasd fel az Erdély déli részén fekvö tájat, a több mint 200 fotón keresztül. Az album megkapható angol és német nyelveken, 21 X 28 cm-es formátumú, 128 oldalban összefoglalva.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.