Mosna / Muzsna

Mosna / Muzsna |

A legregebbi dokumentumban mely a szasz telepulesekre vonatkozik, es a 1283-bol szarmazik, megjelenik a muzsnai pap (Petrus), neve. Ez bizonyitja a templom jelenletet. A kozseg egy gyorsan fejlodo telepules volt annakidejen, a XIII. szazad masodik feletol, 1533-ig Medgyessel es Berethalommal a helyi kozpont rangjaert vetekedett , melyet azonban vegul Medgyes kapott meg.
Movile / Szászhalom

Movile / Szászhalom |

Már a XII. szézad elején a száz halom falujában létezett egy kőtornyú fatemplom, mely azonban az 1241-es tatártámadás alkalmával teljesen leégett. Csak a torony maradt meg belőle, melyhez egy évvel később egy kis templomot csatoltak, mielőtt a XVI. században megépitették a ma is láthato gótikus templomot.
Netus - Netus

Netus - Netus |

A település írott történelme 1309-ig vezetheto vissza, amikor az elso említése is történik.
Nocrich / Újegyház

Nocrich / Újegyház |

Újegyház német elnevezése Leskirch, és okíratban először 1349-ben jelenik meg (Leuskyrch). A legrégebb megjelenő név, azonban Nogrech (1263), V. István magyar király által kiadott adomány levélben, egy úgynevezett Jula -László fia- részére. Ez az 1402-ben megjelent latin elnevezés (Noua Ecclessia) egyik fordított változata, szász tájszólásban. Később 1416-ban Újegyház-ként találjuk meg.
Ocna Sibiului - Vízakna

Ocna Sibiului - Vízakna |

Valamikor a XIII. század első felében, még az 1241-es tatár invázió előtt, emelték fel a falu bazilikáját. A négyzet alakú kereszt boltozatú karzat, félkörösen ívelt abszisban záródott, a két mellékhajónak megfelelő mellék apszissal. Ennek falai vastagabbak a bazilika testénél, mivel még eredeténél fogva a templom karzata felett egy masszív harangláb létezett, ehhez a déli oldalba vágott lépcsőn lehetett hozzáférni.
Pelisor - Magaré

Pelisor - Magaré |

A helység első okirati említése 1357-ból származik, ebben az évben a falu az alcinai grófok tulajdona, hogy majd az évszázad vége felé az Újegyház székhez tartozzon.
Prejmer / Prazsmar

Prejmer / Prazsmar |

Nagy lehetett a panik a prazsmari lakosok koreben, ha a megszokottnal gyorsabban kezdtek szolni a harangok. A tataroktol valo felelem helyet, akik haromszor egettek porig a falut, tobb mint ketszaz evvel azelott, most a torokoktol volt miert rettegni es nem is eloszor, hanem masodszor! 10 evvel az elso latogatasuk utan, amikoris 1421-ben szinte nem maradt haz a talpan, ujra meglatogattak a kozseget. Fejvesztve rohantak be a varba, elreteszeltek a kapukat, leeresztettek a racsot es megtoltottek a hires „halal orgonajat”. ok voltak az egyeduli szaszok, akiknek a birtokaban volt ez a fegyver.
Râşnov / Barcarozsnyó

Râşnov / Barcarozsnyó |

Az utóbbi években a Barcarozsnyó-i parasztvár visszafordíthatatlan károsodást szenvedett a turisztikai potenciál fejlődése érdekében történt befektetések miatt. Mindezek a szükséges régészeti kutatások nélkül, szakképzett személyek és egy áttekinthető rehabilitációs tervrajz hiányában mentek végbe. Szerencsére a vár visszakerült ahhoz a közösséghez, mely mindig is ápolta, és melyhez évszázadokon keresztül tartozott.
Roadeş / Rádos

Roadeş / Rádos |

Rádos elso írásos említése 1356-bÓl valÓ, amikoris Jakobus grÓf Erdély vajdájához küldött panaszlevelében a Szászkézd, Erked, Szászkereszt??r, Mese és MiklÓstelke szász lakÓit birtoksértés elkövetésével vádolja. 1500 körül a helység a Segesvár székhez tartozott.
Rodbav - Nádaspatak

Rodbav - Nádaspatak |

Az falu első írásos említése 1337-ből maradt fenn, 1500-ban a Nagysink szék szabad helységeként volt ismeretes.
1|2|3|4|5|6| 7| 8|9
Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Fotóalbum - 15 EUR

Fedezd fel Erdélyt - Terra Ultrasilvana- az "erdö elö" területét, egy századokon át érintetlenül maradt kulturális vídéket! Kutasd fel az Erdély déli részén fekvö tájat, a több mint 200 fotón keresztül. Az album megkapható angol és német nyelveken, 21 X 28 cm-es formátumú, 128 oldalban összefoglalva.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.