Rotbav / Szászveresmart

Rotbav / Szászveresmart  |

A templomot a XIII. század első felében folyami és termés kőből építették, nem a hagyományos bazilika alaprajzát követte, hanem egy csarnoktemplomét, amint Szászvolkányon, Szászfehéregyházán és Homoródon is volt.
Ruja / Rozsonda

Ruja / Rozsonda |

A helység első írásos említése 1349-ból maradt fenn egy költségtérítési jegyzékben. Később, 1400 körül a kőhalmi székhez tartozott.
Sânpetru / Barcaszentpéter

Sânpetru / Barcaszentpéter |

A monda alapján a bazilika építésének kezdetét a teuton lovagoknak a Barcaságban való jelenlétéhez kapcsolódik, és ennek befejezését a ciszterci szerzetesekkel hozható összefüggésbe, akik a lovagok elüldözése után átvették az építőtelepet, legvalószínűbb ennek a megvalósítása a XIV. század elejére tehető.
Saschiz / Szaszkezd

Saschiz / Szaszkezd |

1356-ban tortent, amikor minden szaszkezdi, erkedi es radosi szasz lelek osszefogva a Szaszkeresztur, Mese es Miklostelke falui szaszokkal, melyek mind a Kerc birtokhoz tartoztak, megtamadtak a varmegye tisztjenek, Jakob Geubel fianak a tulajdonat. Valamivel nagyon fel kellett mergesitenie a szaszokat ennek a megyebironak, mivel porig egettek a hazat, elvettek minden foldi kincset, meggyalaztak a feleseget es a leanyait es meg is akartak olni...
Seica Mica / Kisselyk

Seica Mica / Kisselyk |

A falu (Klein Schelken) tortenete eleg hosszu es gazdagon dokumentalt. Az elso telepules ezen a kornyeken meg bronzkorbol szarmazik, de ennek semmi koze nincs a szaszok 1280-as telepulesehez.
Sibiu / Nagyszeben

Sibiu / Nagyszeben |

Negyszaz evvel ezelott, Nagyszeben eroditett vara helyszine volt a kozepkori invazioknak, osszeutkozeseknek, csataknak. Ezert van az, hogy a nyugtalan evszazadokban a varos az idetalalo idegeneket eloszor rideg vedofalakkal es zart kapukkal varta.
Sighisoara / Segesvar

Sighisoara / Segesvar |

Amint a Brasso varosabol vezeto ut, a Nagykukullo szeles volgyebe nyilik, hirtelen ket domb kozott Segesvar bukkan fel, a maga kozepkori pompajaban. Ez az elbuvolo, tobb evszazados tortenelemmel buszkelkedo varos, a szasz, magyar es roman nemzetisegnek egyarant nyujt otthont. A var es varos a kozepkorban alapittatott, elso emlitese 1298-ban tortenik, a Segusvar neven 1300-ban jegyzetett, 1320-ban, pedig Castrum Sex-kent emlitodik. A ma is hasznalatos Sighisoara nevet csak kesobb, 1436-ban kapja.
Slimnic / Szelindek

Slimnic / Szelindek |

1930-ban, Szelindek kozseg teruleten egy kincsre bukkantak, mely 18 darab, 1050-1350 kozott vert ermebol all, melybol 12 az Elba folyo kozepso szakaszarol szarmazik. Feltetelezhetjuk tehat, hogy egy Nemetorszagbol erkezett telepesek telepedtek ide a XIV. szazad masodik feleben. De a helyseg mar sokkal korabban lakott volt, a Burgbaesch dombon, mely a mai helyseg deli felen fekszik, a Stolzenburg-i eroditmeny a Medgyes-Nagyszeben kozotti utat kellett vedje es az utobbi szekhez tartozott. A viharos tortenelme kovetkezteben mara csak a romjai maradtak meg.
Stejarisu / Prepostfalva

Stejarisu / Prepostfalva |

Német neve Probstdorf. Az elso hivatalos emlitese 1223-bol szarmazik, amikor atkerul a szebeni tulajdonba, ahonnan a neve is szarmazik. A szabad falu rangjat csak evekkel kesobb kapja vissza. A szamos arviz miatt a falut tavolabb koltoztettek a folyotol.
Sura Mare / Nagycsur

Sura Mare / Nagycsur |

Elso irasos emliteseben Magnum Horreum (“Nagy hambar”-kent) jelenik meg 1332-1335 kozott, majd kesobb maior villa Horrei (“a hambar nagyobb varosa” -kent). A helysegrol nem sokat tudunk az 1493-as torok invazio elottrol. Ebben az eveben a torok had vegigpusztitja a kornyeket, a helyseg roman stilusban epult bazilikaja, pedig egy evvel kesobb segitseget kap a nagyszebeni szektol az ujraepitesre. Valoszinuleg a ket esemeny kozott szoros osszefüggés van.
1|2|3|4|5|6|7| 8| 9
Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Fotóalbum - 15 EUR

Fedezd fel Erdélyt - Terra Ultrasilvana- az "erdö elö" területét, egy századokon át érintetlenül maradt kulturális vídéket! Kutasd fel az Erdély déli részén fekvö tájat, a több mint 200 fotón keresztül. Az album megkapható angol és német nyelveken, 21 X 28 cm-es formátumú, 128 oldalban összefoglalva.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.