A templom

Mint számos más templom esetében is, a nagykapusi bazilika is számos átalakításon esett ét Erdély politikai meg gazdasági átalakulásainak következtében. Mivel a XV. század elején a helység egy robbanásszerű gazdasági fellendülésnek indult, melynek tanuja, az a tény, hogy a század közepén engedélyt kaptak hetivásárok tartására.

copsa mare

A Magno Kopsch-i lakósokat arra ösztönözte, hogy egy ugyanolyan szép templomot építsenek, mint a szomszéd berethalmi. Úgy tűnik egy pár mesterembert is sikerült áthozni a szomszédos építkezésről, legalábbis ezt mutatja egy pár részlet a karzatról. A sekrestye felirata feljegyzi, hogy 1519-ben fejeződtek be a karzat kibővítési munkálatai, vagyis 4 évvel a berethalomban való építkezés befejezése után. 


Az erődítmény

A védelmi falat a XVI. század első felében emelték. Az északi szegelteben egy kétszintes, majdnem négyzetes alaprajzú tornyot találunk, amely nagyon hasonló a Berethalomban láthatóhoz. Ugyanilyen torony volt a délnyugati szegletben is.

Több infót erről és sok más  helységről, erődtemplomrol az Erdélyi szász erődtemplomok  című Multimédia  CD-n találhatnak.


Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.