A helység első említése1322-ben történt, mint a kerci apátság tulajdona. Utólag 1500-as évek körül Szászkeresztúr, Mese és Miklóstelke a Segesvári széktől függő falvakká válnak.

 Az itt emelt bazilika 1466-ban említődik, de az eredeti épületből mára semmi nem maradt fenn. Az védelmi falat a XVI. században emelik. Ez óvális alaprajzú, magassága hét-nyolc  méter, ide sorolható az öt nyeregtetővel fedett torony és egy strázsaút. Utólag emelik a templom északi oldalán a két védelmi falat, az első udvar a nyugati és az északnyugati tornyok között helyezkedik el, a második, pedig az északnyugati és az északkeleti torony között.  A bejárat a déli tornyon keresztül történt.

Az erődtemplom deli oldalán egy negyedik védelmi falat emelnek, az udvar a délen levő régi kaputorony és az új délkeleti kaputorony között terül el.

A mai templomot 1810 és 1813 között építik. Ez egy csarnoktemplom, a nyugati oldalon egy haranglábbal, melyet belül két masszív pillér erősít. A hajó két csehsüveg boltozatú boltszakaszból áll, ezek kettős bolívekre és neoklasszikus idomítású pilaszterekre támaszkodnak. A hajó nyugati oldalán falazatból egy kétszintes karzat található. A hajónál keskenyebb karzat derékszögű, és ugyancsak az első boltszakaszban csehsüveg boltozattal fedett.

A klasszikus építésű oltár a karzatban található, ez fölé helyezték 1822-ben az orgonát. Valószínű, hogy a XIX. század végén bontják le a deli udvar falát, hogy helyet nyerjenek az iskola felépítésére.

 

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Fotóalbum - 15 EUR

Fedezd fel Erdélyt - Terra Ultrasilvana- az "erdö elö" területét, egy századokon át érintetlenül maradt kulturális vídéket! Kutasd fel az Erdély déli részén fekvö tájat, a több mint 200 fotón keresztül. Az album megkapható angol és német nyelveken, 21 X 28 cm-es formátumú, 128 oldalban összefoglalva.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.