A templom
Akar a tobbi szabad kozseg eseteben, itt is allt mar a XIII- ik szazad elso feleben egy haromhajos, negyszog karzatu roman stilusban epult bazilika, amelynek azonban nem volt haranglabja. Az ezutan kovetkezo tortenelmi esemenyek, valamint a harcaszati eszkozok valtozasa, kulonosen a tuzfegyverek megjelenese szuksegesse tettek ket vedelmi torony megepiteset.

dealufrumos2

A fohajo, melyet eredetileg egy egyszeru menyezet fedett, kesobb atepult egy bolcso ivelesu mennyezette, kapott egy harangtornyot is. A mellekhajokat is atalakitottak, es ugyanolyan boltiveket kaptak mint a fohajo, melynek a megmaradt arkadjait tort ivure alakitottak at. Mindket mellekhajonak kulon bejarata volt, a delin meg ma is lathatoak a roman stiluselemek. A nyugati bejárat, mely fobejaratkent mukodott, teljesen atalakult a harangtorony felepitesekor. Ezek a munkalatok valoszinuleg a XV. szazadban tortentek, amikor a kozelben levo Morgonda temploma is atalakult.

Az eroditmeny

dealufrumos1

Mint minden erdelyi templomot, ezt is egy udvar vette korul, melynek ebben az esetben teglalap alaku alaprajza van, es a XVI-ik szazad elso feleben alakitottak ki. A negyzetes alaprajzu tornyai haromszintesek es loresekkel vannak ellatva.  

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Az én Falum, Templomom és az én Meséim - 15 EUR

Johann Schaas, a riomfalvi (ném. Reichesdorf, Reichersdorf, románul Richiş) szász templom gondnoka, felejthetetlen emlékeit szász tájszólásban osztja meg velünk, arról az Erdély-i helységről, melyet szeretett, és melyet a kedvező történelmi viszonyok közepette sem hagyott el. Dokumentumfilm, 52 perc. Feliratok: román, angol, német, francia, olasz, magyar.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.