A helyseg mai neve magyar eredetu, Fold-Var, ahogy a neve is mutatja egy foldsancokkal erositett varat jelol. Nemet megnevezese Marienburg ami „Maria Varosat” jelent. Szuz Maria a teuton lovagok rendjenek a vedoszentje volt, a var felepiteseben pedig valoszinuleg ezeknek volt nagy szerepuk.

A teuton var
Ezek kozul az egyik a Castrum Sanctae Mariae (1240) nevet viselte es a foldvari dombon fekudt, harom oldalon vedve a Homorod folyotol. A teutonok szentfoldon meg Kisazsiaban szerzett epitesi tapasztalatai Erdely teruletere is bevezettek egy par olyan muszaki, epiteszeti megoldast amelyeket a Tyr, Krak des Chevaliers es Ascalon varainál lathatunk. A valamikori teutoni varbol mara mar csak egy falmaradvany lathato az eszak-nyugati oldalon, amely teljesen kulonbozik a tobbi Foldvaron fennmaradt epiteszeti emlektol.

A paraszti var
A ma lathato eroditmeny mar nem sokat tartott meg az eredeti teuton eroditmenybol. A tornyokat meg a falakat valoszinuleg a teutonok kiuzetese utan itt maradt szaszok epitettek fel, de pontosan nem lehet meghatarozni az idointervallumot.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Az én Falum, Templomom és az én Meséim - 15 EUR

Johann Schaas, a riomfalvi (ném. Reichesdorf, Reichersdorf, románul Richiş) szász templom gondnoka, felejthetetlen emlékeit szász tájszólásban osztja meg velünk, arról az Erdély-i helységről, melyet szeretett, és melyet a kedvező történelmi viszonyok közepette sem hagyott el. Dokumentumfilm, 52 perc. Feliratok: román, angol, német, francia, olasz, magyar.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.