A templom


Az eroditmeny a domb aljaban 1270 korul eput, a roman stilusu templom kore. Kezdetben harom hajos, kiugro oltaros es otszintes haranglabbal volt ellatva. A keso roman stilusu bejarat hasonlo diszitesu mint a Felek, Oltszakadat es Kisprazsmar templomaie, melyeket mind a gyulafehervari epitkezes ihletett, ahova nemet es osztrak kofarago mesterek mukodtek kozre. Ezek kozul egy par becsi mester meg inas, aki nem kapott munkat Gyulafehervaron, megprobalt a kornyezo kozsegekben munkat vallalni, igy jutottak el ide es epitettek fel a Szent Istvan becsi templomhoz hasonlo bejaratot.


A templom bejaratat emberfejek es denever formaju alakok diszitik.Az osszeallitas alaptemajat a lelket tamado kisertesek es veszelyek adjak, valamint az udvozules utjai.

Az eroditmenyA templomnak dupla udvara van. A haromszintes kaputorony, melyet rostely is vedett, az eszaknyugati oldalon talalhato, ahol a ket fal talalkozik. A belso udvarnak emellett mas vedelmi epuletei is vannak: ket haromszintes  kocka alaprajzu torony, a nyugati oldalon, pedig egy eroditett haz. 

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.