A templom

A templom elso irasos emlitese az Apafi Miklos testamentumaban talalhato. Egy masik fontos irat, amely a templom tortenetehez kapcsolodik az 1424 es keltezesu V. Marton papa levele, melyben Apafi Miklos jogat erositik meg, miszerint a Szent Ver kezdeti vecsernyetermben bunbocsato cedulakat oszthat. Ma ez a helyseg mar nem lathato, de ugy tartjak, hogy azoknak nyujtott menedeket, akik megmaradtak a regi vallasnal a reformacio utan is es a Szuz Maria templom kozvetlen szomszedsagaban allhatott.

Malancrav01

A harom hajos, egy harangtornyu templomot a XIV. szazad elejen epitette Apafi Gregor, Apafi Miklos fia, a szentely pedig az 1400-as evek korul lett atepitve gotikus stilusura.

A ma lathato formajat, egy, a XX. szazad elejen elvegzett gyokeres atalakitas folyaman kapta meg a templom.

A festmeny

A templom igazi „kincse” a benne talalhatÓ festmeny, mely a legjobb allapotban megmaradt XIV. szazadi „linearis-elmeselo gotikus festmeny” egyuttes. Az egyuttes legnagyobb resze a fohajo eszaki falan talalhato, es 1350 korul keszult. A karzatot diszito festmeny kesobb keszult, a felujjtasok utan. Az 53 jelenet, mely ot csoportra van osztva, egy valosagos megvaltas szintezis, mely mind az O-, mind pedig az Ujtestamentumot feloleli.

Malancrav02

Az eroditmeny

Visszaterve a kulvilagra, a templomot korulvevo eroditmenybol nem maradt fent csak egy egyszeru fal es a bejarati torony also szintjei.

Tobb infot errol es sok mas  helysegrol, erodtemplomrol az Erdelyi szasz templomok  cimu Multimedia  CD-n talalhatnak.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Fotóalbum - 15 EUR

Fedezd fel Erdélyt - Terra Ultrasilvana- az "erdö elö" területét, egy századokon át érintetlenül maradt kulturális vídéket! Kutasd fel az Erdély déli részén fekvö tájat, a több mint 200 fotón keresztül. Az album megkapható angol és német nyelveken, 21 X 28 cm-es formátumú, 128 oldalban összefoglalva.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.