Nagyszeben kornyeke regeszeti feltarasokat rejt a keso Kokorszakbol es a Bronzkorszak elso felebol, valamint a Vaskorszakbol, a romai korszakot megelozo, dakok altal lakott telepiteseket. A romai telepulesek nyomai Nagyszebent CEDONIA-kent, a Romai Birodalom Dak Tartomanyakent jelenitik meg.


A gyarmatositok az okiratokban "teutonici"-kent, "flandres"-kent vagy "saxones"-kent jelennek meg. 1150 korul telepedtek le a "Villa Hermanni", "Hermannsdorf", kesobb "Hermannstadt" neven megjeleno telepulesben. A helyseg neve elsokent 1191-ben III. Celestin papa altal kiallitott okiratban emlitodik. A varos a civitas rangot 1366-ban kapta.

 A nemet gyarmatositok a "Het Szek"-be egyesitve, kesobb a 15. szazad vegen egy osszefuggo kozigazgatasi rendszert alkottak- a Szasz Nemzet Egyeteme- Universitas Saxonum, Nagyszeben kozponttal.

A varos nott fontossagaban, kedvezo kereskedelmi kapcsolatokat alakitvan ki Magyarorszaggal, Lengyelorszaggal es a deli fekvesu Havasalfolddel (regi neven Valachia).  

Nagyszebenben a kezmuvesek arut, fokeppen ruhanemut es eszkozoket csereltek a roman lakossaggal. A cehek mukodesenek koszonhetoen, a termeles es a kezmuvesseg fejlodott es viragzoban volt.

Sibiu/hermanstadt

Az elso irott szabalyzatok 19 cehet es 25 mesterseget emlitenek. Szamuk allandoan nott. A torok veszely besotetitette a viragzo idoszakot, egymast koveto betoresek 1394, 1432, 1437 es 1438-as evekkel kezdodoen, amikoris a varos sikeresen ellenallt, legyozven a II. Murad szultan seregenek tamadasat.

1493-ban a varos serege, a roman seregekkel erositve Georg Hecht vezetesevel, torbe csalja ellenseget egy gyujtogato, fosztogato fosztogato hadjaratrol valo visszateres kozepette. A varos terjedelmileg novekedett es egy korkoros eroditett fallal, tornyokkal es bastyakkal bovult. A mohacsi veszt kovetoen (1526-ban) a torokok elfoglaljak Budat, 1541-ben Magyarorszagot es Erdely hatalmuk ala rendelve. 

A humanista eszmek es a reneszansz nagymertekben megvaltoztattak a varos aszpektusat es eletmodjat, raeszmelven 1543-ban a szaszokat a reformalt evangelikus vallasra valo atteresre.

A XVI. szazad vegen, valamely gyozelemmel jaro hadsereg lejarta utan, Vitez Mihaly (Mihai Viteazul) fejedelem 1599-ben legyozte a magyar hadsereget a nagyszebeni var falai mellett es egyesitette Erdelyt Havasalfolddel.  

Az osztrakok a torokok felett aratott gyozelmet kovetoen, a XVII. szazad vegen Erdely az osztrak birodalom uralma ala kerul. A kozigazgatasi hatalom a fejedelemsegben 1692-1790 kozott Nagyszebenbol volt iranyitva. Annak ellenere, hogy a szaszok atvettek az evangelikus vallast, a katolikus egyhaz az ellenreformot kezdemenyezi , elosegiti a barokk stilus kibontakozasat, amely egy lathato nyomot hagy a varos epiteszeti stilusan.

A 18. szazad vegen Samuel von Brukenthal, a varos gubernatora egy hataskelto konyvtarat alapit es gazdagitja a varos kepzomuveszeti gyujtemenyet , amely az Almanach von Wien-ben 1773-tol emlitodik. A kiallitas 1817- ben volt megnyitva es kesobb a Brukenthal Muzeum tulajdonaba kerul.

1541-tol kezdve a varfalakon belul csak a szaszok birtak tulajdonjoggal, a roman nemzetiseguek, pedig a II. Jozsef uralkodasa alatt telepedtek le. A felvilagosodas reformjainak hatasara a szaszok mellett mas etnikaicsoportok is jogot kapnak a var falain belul. Eredmenykeppen a roman ortodox puspok, Vasile Moga es egyhaza helyezkedik el a varosban. A roman lakossag minel nagyobb szerepet jatszik a varos eleteben, a 19. szazad kozepen a romanok lelki kozpontjava valik, politikai emencipaciora torekedven.

Az Osztrak-Magyar dualizmus megfosztja a szaszokat a privilegiumjaiktol es teruleti kozigazgatasi fuggetlensegeiktol. 1867-tol Erdelyt Magyarorszaghoz csatoljak . A varos ismet gazdasagi viragzasnak indul. 1840 es 1918 kozott, 33 ipari vallalkozas volt aktiv Nagyszebenben. A villanytelep 1896-ban volt epitve, a villamos, pedig 1905-ben jelent meg a varosban.

Az elso vilaghaborut lezaro bekeszerzodes kovetkezteben Erdely Romania resze lett, ezt kovetoen 1919-ben a Szasz Nemzeti Tanacs es a kozpontivalasztmany medgyesi gyulesen kimondta csatlakozasat. Nagyszeben az ideiglenes kormanyzat szekhelye lett, az egyesites kivitelezeseig.

Habar a varosban a roman lakosok szama lenyegesen nott, Nagyszeben a nemet lakossag kulturalis es oktatasi kozpontja maradt Romaniaban es tanuja volt minden mas etnikai csoport kulturaban gazdag eletenek. 

Nagyszeben a II. vilaghaboru alatt nem karosult, de a haboru utan az uj kommunista fennhatosag  Moszkva tamogatasaval allamositja a gyarakat es a foldteruleteket, mikozben szamos politikai pert es letartoztatast inditanak minden ellenalloval szemben. A nagyszebeni lakossag szamara ez egy hosszantarto szenvedesnek az elejet jelentette. A kommunista fennhatosag a szaszokat "in corpore" bunosnek nyilvanitotta, azzal a vaddal, hogy a nemet Reich kozremukodoje volt. Sokan kozulunk a Szovjetunioba kenyszermunkara voltak deportalva. 

A diktatorikus rendszer es a gazdasagi nehezsegek a 70-es evek kezdeten a szaszokat nyugat Nemetorszagba valo kivandorlasra buzditja. A massziv emigralas az 1989-es forradalom utan is folytatodik, csak Nagyszebenbol 2200 szasz menekult.

A gazdasagi nehezsegek es a zsarnoksag novekedett a 80-as evek folyaman, a nagyszebeni lakossag gyorsan a kommunistak ellen csatlakozik 1989 decembereben, amikoris 91 szemely veszitette eletet a fegyveres osszecsapasban.

A 90-es evekben a varos visszakapja demokratikus intezmenyeit es arcat. Ma a varos az infrastruktura ujraepitesere es a lakossag eletszinvonalanak novekedesere torekszik. 

Magazin
Harman 14

Harman 14

Magazin

Erődtemplomok Multimédia CD - 15 EUR

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erödtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékröl és az erödtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erödtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.
Évszakok
Évszakok
Áprilisban és májusban megcsodálhatják a tavasz kezdetánek ??julÓ fáit, a virágba borult réteket, a friss, zöldülö füvet, a bÓdito virágillatokat, a tiszta kék eget. Ez az ideális idöszak átelni a természet ??jjászületését és csodálatos képek készítésére!
Elmenyek
Elmenyek
Íme pár dolog, melyet semmiképpen nem kell elmulasztanod.
Helyi izek, Aromak
Helyi izek, Aromak
Egy igazán egyedi elmény átélése érdekében, nem kell elszalasztanod a helyi izek, ínycsiklandozÓ falatok ízlelését.
Orokseg
Orokseg
Az erödtemplomok egyedi és különleges tünemények, melyek egész EurÓpa területén csak pár helységben lelhetök. Több mint 300 szász erödtemplom létezett Erdélyben. Egyesek etüntek, más templomok tünöfélben, de legtöbb közülük büszkén állja helyét, akár elhagyatott vagy elfelejtett falvakban is.